TKC catat rekod hasilkan Jalur Gemilang guna 180,000 cap ibu jari

SEREMBAN 13 Sept. – Kolej Tunku Khursiah (TKC) berjaya melakar sejarah dalam Malaysia Book of Records (MBOR) dengan menghasilkan Jalur Gemilang menggunakan 180,000 cap ibu jari pada kain rentang yang berukuran 35.4 meter panjang 31.1 meter lebar. 


Aktiviti itu yang melibatkan 840 pelajar, guru, kakitangan, ibu bapa dan alumni sekolah itu siap dalam tempoh seminggu sejak dimulakan pada 4 September lalu.


Menurut Pengetua TKC, Anismah M. Nor, kos keseluruhan untuk menghasilkan Jalur Gemilang itu berjumlah RM9,500. 


Katanya, kain rentang kemerdekaan menggunakan cap ibu jari yang terbesar di Malaysia itu akan diletakkan berdekatan pintu masuk utama TKC yang terletak di Kompleks Pendidikan Nilai, Bandar Enstek, dekat sini.

Rekod itu telah disahkan oleh wakil MBOR, Lee Pooi Leng. – UTUSAN ONLINE

READ ALSO  [VIDEO] Bomba Terengganu tingkatkan pemeriksaan

Sektor pelancongan nusantara merupakan salah satu seksyen yang utama dalam ekonomi Malaysia. Sehingga saat ini, seksyen pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan memberikan sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Namun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan Malaysia, kerajaan tidak memberi penekanan terhadap sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman communism. Selain itu, faktor ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan Indonesia turut menjejaskan tujuan kerajaan pada ketika itu. Ia serta merta melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era masa 60-an, sektor pelancongan masih belum memainkan peranan yang utama terhadap perkembangan ekonomi nusantara. Kerajaan pada waktu itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil alam tersebut telah menyumbang sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 1970.

LinQueue
Berita dan tajuk-tajuk utama, analisis, gambar, dan video tentang politik di Malaysia dan banyak lagi. Kini masa untuk seluruh rakyat Malaysia meraikan kejayaan negara.