Tiada sebab untuk saya minta maaf, Tony beritahu Najib

Peguam Najib Razak berkata perdana menteri sedia menerima permohonan maaf ahli Parlimen DAP itu mengenai usul Hadi.

pua-najib-3

PETALING JAYA: Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mungkin akan kecewa jika mengharapkan permohonan maaf dari Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua.

Ini kerana pemimpin DAP itu percaya beliau tidak melakukan sebarang kesalahan apabila mendakwa langkah pentadbiran Najib membentangkan usul untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 atau Akta 355 di Dewan Rakyat awal tahun ini bertujuan untuk mengalihkan perhatian daripada 1MDB.

“Tiada sebab untuk saya mohon maaf kerana saya bercakap benar,” katanya kepada FMT.

“Jadi mengapa pula saya perlu mohon maaf?”

Tony, yang lantang bersuara dalam perkara berkaitan 1MDB berdepan saman fitnah yang difailkan Najib. Saman itu berkaitan dengan dakwaan yang dibuat melalui siaran langsung April lepas di Facebook.

Tony didakwa membayangkan Najib menyalahgunakan kuasanya dan mengarahkan Kabinet membenarkan rang undang-undang peribadi Presiden PAS Datuk Seri Hadi Awang untuk meminta Akta 355 di Dewan Rakyat.

Najib mendakwa Tony juga membayangkan beliau menggunakan politik kotor untuk kekal berkuasa selain daripada dakwaan menuduh perdana menteri menggelapkan dana 1MDB.

Menurut Malaysiakini, Tony menafikan kenyataannya itu fitnah dan berkata ia komen yang adil, ada perlindungan bersyarat dan wajar kerana komen itu berkepentingan awam.

Peguam Najib, Datuk Hafarizam Harun dilaporkan memberita pemberita hari ini perdana menteri sedia menerima permohonan maaf dari Tony.

“Beliau terbuka dan akan terima ‘Saya minta maaf perdana menteri’,” kata Hafarizan menurut laporan.

Bagaimanapun, Tony berkata permohonan maaf tidak akan berlaku.

“Bagaimanapun saya sedia terima Najib menarik balik saman terhadap saya.”

READ ALSO  Najib: Zaid has no legal standing to obtain details of my bank accounts

The views expressed in the contents are those of our users and do not necessarily reflect the views of FMT.

Bahagian pelancongan nusantara merupakan salah satu seksyen yang utama dalam ekonomi Malaysia. Sehingga saat ini, sektor pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan menyumbang sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Pun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan negara, kerajaan tidak memberi penekanan terhadap sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman komunis. Selain itu, penyebab ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan negara jiran turut menjejaskan rencana kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era tahun 1960, sektor pelancongan masih belum mewujudkan peranan yang utama terhadap perkembangan ekonomi Malaysia. Kerajaan pada waktu itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil bumi tersebut telah menyumbang sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 1970.

LinQueue
Berita dan tajuk-tajuk utama, analisis, gambar, dan video tentang politik di Malaysia dan banyak lagi. Kini masa untuk seluruh rakyat Malaysia meraikan kejayaan negara.