Sindiket dadah, ubat tiruan di Pulau Pinang tumpas
TERKINI

Sindiket dadah, ubat tiruan di Pulau Pinang tumpasSindiket dadah, ubat tiruan di Pulau Pinang tumpas

25/09/2017 11:10am

Roslee Chik (tengah) pada sidang akhbar rampasan dan tangkapan sindiket dadah di IPK Pulau Pinang di sini sebentar tadi.

GEORGE TOWN – Polis Pulau Pinang berjaya membongkar satu sindiket memproses pil ekstasi serta ubat tiruan membabitkan pasangan adik beradik di dua lokasi berasingan di Bukit Mertajam di sini dan Kuala Lumpur 21 September lalu.

Suspek lelaki dan wanita itu diberkas sepasukan polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) negeri dalam operasi mulai pukul 5.30 petang.

Serbuan di sebuah rumah teres di Taman Seri Rambai, Bukit Mertajam telah membongkar sebuah makmal memproses dan membungkus pil ekstasi yang dianggarkan bernilai RM769,250.

Turut ditemui adalah mesin dan ubat-ubatan tiruan yang telah diproses serta sedia dipasarkan.

Timbalan Ketua Polis Negeri, Datuk Roslee Chik pada sidang akhbar sebentar tadi berkata, kedua-dua suspek berusia 46 dan 46 tahun kini ditahan reman sehingga 28 September ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952. –READ ALSO  Derita dua jam kaki tersangkut


Sektor pelancongan negara merupakan salah satu sektor yang penting dalam ekonomi Malaysia. Sehingga kini, seksyen pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan memberikan sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Pun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan negara, kerajaan tidak memberi penekanan kepada sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman communism. Selain itu, penyebab ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan Indonesia turut menjejaskan tujuan kerajaan pada ketika itu. Ia serta merta melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era masa 1960, sektor pelancongan masih belum mewujudkan peranan yang penting terhadap perkembangan ekonomi negara. Kerajaan pada ketika itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil bumi tersebut telah memberikan sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 70-an.