‘Saya dapat rasai angin kuat memukul pesawat’ | Kes

KUCHING: “Saya tidak dapat bayangkan perasaan ketika itu, memang amat cemas apabila pesawat itu tiba-tiba terasa terhuyung-hayang.”

“Sebaik sahaja mendarat, saya sedar pesawat itu menghala ke tepi landasan dan ketika itu perasaan saya cemas amat sangat,” kata Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Masyarakat, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Awal Kanak-Kanak Sarawak, Datuk Seri Fatimah Abdullah.

Beliau berkata, sepanjang penerbangan dari Mukah ke Kuching pada petang semalam, cuaca baik namun keadaan bertukar buruk ketika pesawat hendak mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuching (LTAK).

“Hujan tiba-tiba lebat disertai angin kuat ketika pesawat cuba mendarat di lapangan terbang.

“Saya dapat merasai angin kuat yang memukul pesawat menyebabkan ia terbabas ke tepi (ketika mendarat) ,” katanya.

Fatimah adalah seorang daripada lima penumpang pesawat Beechcraft King Air milik Hornbill Skyways yang tergelincir ketika mendarat dalam cuaca buruk di LTAK, pada petang semalam dipercayai akibat angin lintang.

Katanya, detik itu memang amat mencemaskannya, tetapi beliau mampu mengawal perasaan kerana sudah biasa menaiki pesawat sama untuk urusan kerja di seluruh Sarawak sebelum itu.

“Ketika pesawat itu hampir mencecah landasan, tiba-tiba angin kuat datang menyebabkan ia terhuyung hayang.

Fatimah berkata, selain juruterbang dan pembantu juruterbang, tiga lagi pegawainya turut bersamanya dalam pesawat berkenaan. Seorang lagi penumpang adalah petugas teknikal.

“Alhamdulillah, kami semua selamat dan juruterbang berjaya mengendalikan keadaan dengan baik. 

“Saya bersyukur kerana tiada seorang pun penumpang dan anak kapal yang cedera,” katanya.

Fatimah berkata, mereka sepatutnya meninggalkan Lapangan Terbang Mukah pada jam 4.30 petang semalam, namun perubahan program di Dalat memaksa mereka menjadualkan semula penerbangan sejam kemudian.

Bagaimanapun, kejadian itu tidak melemahkan semangat Fatimah, kerana pagi semalam beliau terbang semula ke utara Sarawak, untuk menghadiri majlis rasmi di Miri.

READ ALSO  UPSR di Kedah ikut jadual | Pendidikan


Sektor pelancongan nusantara merupakan salah satu sektor yang utama dalam ekonomi negara. Sehingga kini, sektor pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan menyumbang sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Pun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan negara, kerajaan tidak memberi penekanan terhadap sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman komunis. Selain itu, penyebab ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan Indonesia turut menjejaskan fokus kerajaan pada ketika itu. Ia serta merta melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era masa 60-an, sektor pelancongan masih belum memainkan peranan yang utama terhadap perkembangan ekonomi Malaysia. Kerajaan pada masa itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil bumi tersebut telah menyumbang sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 1970.