Raja Salman benar wanita memandu mulai 2018

RIYADH 27 Sept. – Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al-Saud mengeluarkan perintah yang membenarkan wanita di negara ini memandu kereta bermula Jun tahun hadapan.

Keputusan bersejarah itu menjadikan Riyadh sebagai negara terakhir di dunia yang membenarkan wanita memandu kenderaan.

Larangan wanita memandu dianggap masyarakat global sebagai simbol penindasan ke atas wanita di negara Teluk itu dan perintah terbabit dikeluarkan selepas aktivis wanita Arab Saudi tanpa pernah jemu memperjuangkan hak mereka sejak beberapa tahun lalu.

Keputusan itu juga dilihat sebagai usaha pembaharuan bersungguh-sungguh Arab Saudi yang mahu menyesuaikan diri dengan era pasca minyak dan meningkatkan reputasi globalnya untuk rekod hak asasi manusia.– AFP

 

READ ALSO  Idea sesi sembang santai Bajet 2018 akan diteliti, diperincikan - PM


Sektor pelancongan nusantara merupakan salah satu sektor yang penting dalam ekonomi negara. Sehingga saat ini, seksyen pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan menyumbang sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Pun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan negara, kerajaan tidak memberi penekanan terhadap sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman komunis. Selain itu, penyebab ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan negara jiran turut menjejaskan rencana kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era tahun 60-an, sektor pelancongan masih belum memainkan peranan yang utama terhadap perkembangan ekonomi Malaysia. Kerajaan pada waktu itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil bumi tersebut telah memberikan sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 1970.