PRU-14: MT UMNO putuskan agihan kerusi BN secara rundingan | Politik

KUALA LUMPUR: Majlis Tertinggi (MT) UMNO memutuskan pengagihan kerusi di antara parti komponen Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum ke-14 (PRU-14) diselesaikan secara rundingan.

Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Annuar Musa, berkata ia diputuskan pada Mesyuarat MT parti yang dipengerusikan Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Razak di sini, malam tadi.

Katanya, MT UMNO juga memutuskan Pengerusi BN akan menentukan calon yang akan bertanding.

“Kita memberikan fleksibiliti kepada Pengerusi BN untuk menentukan calon sesuai berdasarkan syor yang diberikan parti komponen,” katanya pada sidang media Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), hari ini.

Sebelum ini, Timbalan Pengerusi BN, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dilaporkan berkata, pemilihan calon BN untuk PRU-14 dijangka tidak lagi berdasarkan kuota parti, sebaliknya keutamaan kepada calon boleh menang dan disukai pengundi.

Ia berdasarkan hasil kajian oleh ahli akademik yang mendapati kira-kira 60 peratus kejayaan BN pada pilihan raya disumbangkan oleh faktor calon.

READ ALSO  Morten Frost letak jawatan | Harian Metro


Bahagian pelancongan nusantara merupakan salah satu sektor yang penting dalam ekonomi negara. Sehingga saat ini, seksyen pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan menyumbang sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Pun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan Malaysia, kerajaan tidak memberi penekanan kepada sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman komunis. Selain itu, penyebab ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan Indonesia turut menjejaskan rencana kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era tahun 60-an, sektor pelancongan masih belum mewujudkan peranan yang penting terhadap perkembangan ekonomi nusantara. Kerajaan pada waktu itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil bumi tersebut telah memberikan sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 70-an.