Penyakit lama The Red Giants berulang di Melaka | Bola

MELAKA: Bolos dua gol pada babak pertama menyebabkan Selangor gagal meraih sebarang mata ketika berdepan Melaka United (MU) di Stadium Hang Jebat, malam tadi, walaupun The Red Giants cuba bangkit pada 45 minit babak kedua.

Jurulatih Selangor, P Maniam menegaskan pemainnya cuba bangkit di babak kedua tetapi usaha mereka kerap menemui jalan buntu apabila gagal menembusi benteng tuan rumah sehingga perlawanan tamat dengan kedudukan 2-1.

Katanya, selepas jaringan Rufino Segovia pada awal babak kedua, pemainnya menggandakan asakan untuk menambah jaringan, namun beberapa peluang keemasan gagal diterjemahkan kepada jaringan disebabkan tersasar atau diselamatkan benteng lawan.

“Sepanjang empat perlawanan terakhir ini, pemain kerap gagal menutup kesilapan dan membenarkan lawan melakukan percubaan atau mendapatkan gol mudah.

“Situasi sama berulang di Melaka, semua ini akan menjadi pengajaran kepada kami. Pemain perlu terus belajar daripada kelalaian yang berlaku untuk meningkatkan keyakinan dan persembahan,” katanya.

Apapun, bekas pemain pertahanan skuad kebangsaan itu tetap memuji komitmen tinggi pemainnya yang berusaha gigih untuk meraih tiga mata, bermula sejak awal babak pertama termasuklah percubaan rembatan Andik Vermansyah pada minit kedua.

Namun tuan rumah jelas lebih bernasib baik untuk merekodkan kemenangan sehingga The Red Giants terlepas peluang memperbaiki kedudukan di carta liga.

PEMAIN Melaka United, Marco Simic (tengah) meraikan jaringan bersama rakan sepasukan ketika menewaskan Selangor pada aksi Liga Super di Stadium Hang Jebat. – Foto Muhammad Zuhairi Zuber

Gol Melaka hasil jaringan pemain import dari Macedonia, Jasmin Mecinovic (minit ke-5) dan Marco Simic dari Crotia pada minit ke-42 sudah cukup untuk memberikan nafas baharu kepada skuad itu untuk kekal di Liga Super 2018.

READ ALSO  KRT kurangkan jenayah di Kelantan | Wilayah

Sementara jaringan Rufino Segovia untuk Selangor pada minit ke-57 sekadar merapatkan jurang jaringan selepas beberapa percubaan skuad Merah Kuning gagal menerjah jaring untuk pulang dengan tangan kosong.

Keputusan itu menyaksikan skuad bimbingan jurulatih Portugal, Eduardo Almeida meraih kedudukan kelapan liga dengan mengumpul 24 mata sementara Selangor di tangga keenam (30 mata).

Sektor pelancongan nusantara merupakan salah satu seksyen yang penting dalam ekonomi negara. Sehingga kini, seksyen pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan memberikan sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Pun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan Malaysia, kerajaan tidak memberi penekanan kepada sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman komunis. Selain itu, faktor ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan Indonesia turut menjejaskan tujuan kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era tahun 60-an, sektor pelancongan masih belum mewujudkan peranan yang utama terhadap perkembangan ekonomi nusantara. Kerajaan pada ketika itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil alam tersebut telah memberikan sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 70-an.