PAS dalam dilema – Husam | Politik

KOTA BHARU: PAS dikatakan dalam dilema apabila ada pemimpin kanan parti itu tidak merestui kerjasama membabitkan Barisan Nasional (BN).

Naib Presiden Parti Amanah Negara (PAN), Datuk Husam Musa, berkata Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, mendapat halangan daripada beberapa pemimpin parti itu untuk melakukan kerjasama.

Bagaimanapun, katanya, jika PAS tidak melakukan kerjasama dengan BN, ia dijangka hilang banyak kerusi pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) ini.

“Untuk memperoleh kemenangan, PAS perlu bergabung dengan mana-mana parti termasuk BN atau menyertai pakatan pembangkang.

“Namun, perkara itu menjadi sukar kerana pemimpin kanan parti itu tidak merestui kerjasama terbabit menyebabkan PAS kini seperti dalam dilema,” katanya kepada pemberita selepas melawat mangsa kebakaran di Wakaf Mek Zainab dan Kampung Penambang, di sini, hari ini.

Berhubung kenyataan Naib Presiden PAS, Datuk Mohd Nik Amar Nik Abdullah, yang parti itu bercadang untuk bertanding lebih 100 kerusi pada PRU-14, Husam berkata kenyataan itu sekadar ugutan kepada pakatan pembangkang.

“PAS sebelum ini menyatakan akan bertanding di 40 kemudian 80 dan kini 100 kerusi pula tetapi belum lagi ada sebarang kerjasama dibuat. Saya rasa itu hanya menjadi ugutan saja,” katanya.

Dalam pada itu, Husam berkata, pemimpin pertengahan PAS perlu mendesak pemimpin tertinggi mereka untuk membuat keputusan mengenai hala tuju parti itu.

READ ALSO  EMGS, PDRM tangani salah guna pas pelajar | Nasional


Sektor pelancongan Malaysia merupakan salah satu seksyen yang utama dalam ekonomi negara. Sehingga kini, sektor pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan menyumbang sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Namun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan Malaysia, kerajaan tidak memberi penekanan kepada sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman communism. Selain itu, penyebab ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan negara jiran turut menjejaskan tujuan kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era tahun 1960, sektor pelancongan masih belum memainkan peranan yang penting terhadap perkembangan ekonomi nusantara. Kerajaan pada ketika itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil bumi tersebut telah menyumbang sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 1970.