Nasib pekerja KR1M di tangan Mydin, kata Hamzah

Menteri perdagangan dalam negeri, koperasi dan kepenggunaan berkata, semua pekerja KR1M di bawah tanggungjawab Mydin dan tiada kena-mengena dengan kerajaan.

Hamzah-Zainudin-mydinKUALA LUMPUR: Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hamzah Zainudin berkata, nasib pekerja Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) bergantung kepada syarikat pengendalinya, Mydin Mohamed Holdings Sdn Bhd (Mydin).

“Pekerja KR1M semua di bawah tanggungjawab Mydin dan tiada kena-mengena dengan kerajaan. Ini yang ramai orang salah faham,” katanya selepas merasmikan Karnival Youngpreneurs Go (YPGO) anjuran Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) di Universiti Kuala Lumpur (UniKL) hari ini.

Kontrak Mydin sebagai pengendali KR1M digesa ditarik balik oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada Julai lepas kerana didapati menjual produk pada harga jauh lebih tinggi berbanding pasaran.

KR1M mula beroperasi pada 2011 bertujuan menjadi pilihan kepada rakyat berpendapatan rendah, namun banyak aduan dilaporkan diterima kerana tidak puas hati terhadap harga dan barangan yang dijual.

“Jadi, bila dia (Mydin) kata dah tak boleh teruskan, maka itu keputusan Mydin. Bila dah tutup, terpulanglah kepada Mydin sama ada nak ambil atau tidak (kakitangan),” kata Hamzah.

Comments

The views expressed in the contents are those of our users and do not necessarily reflect the views of FMT.

Comments

READ ALSO  Tahfiz fire: Mothers of victims accuse school of hoarding donations


Sektor pelancongan nusantara merupakan salah satu seksyen yang utama dalam ekonomi negara. Sehingga saat ini, sektor pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan memberikan sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Namun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan Malaysia, kerajaan tidak memberi penekanan kepada sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman communism. Selain itu, faktor ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan negara jiran turut menjejaskan tujuan kerajaan pada ketika itu. Ia serta merta melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era tahun 1960, sektor pelancongan masih belum mewujudkan peranan yang utama terhadap perkembangan ekonomi negara. Kerajaan pada masa itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil alam tersebut telah menyumbang sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 70-an.