Malaysa bakal miliki Venice MICE terbesar di Asia Tenggara


PUTRAJAYA 26 Sept. – Malaysia akan mempunyai venue mesyuarat, insentif, persidangan dan pameran (MICE) terbesar di Asia Tenggara di sini, berikutan penggabungan Pusat Pameran dan Konvensyen Malaysia (MyExpo) dan Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) menjelang 2021.


Semasa merasmikan majlis pecah tanah MyExpo di Precint 5, di pusat pentadbiran kerajaan persekutuan hari ini, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata pusat konvensyen berkenaan dengan keluasan kasar 1.5 juta kaki persegi itu akan menjadi pusat pameran terbesar di Malaysia apabila siap pada tahun 2020.


MyExpo, dengan ciri-ciri reka bentuk yang unik dan boleh menampung 60,000 orang pada satu masa, dengan unjuran pendapatan tahunan sebanyak RM500 juta, katanya.


“Oleh itu, apabila MyExpo membuka pintunya pada tahun 2021, ia bukan sahaja akan menyumbang kepada peningkatan jumlah pelawat ke negara kita, tetapi juga mewujudkan lebih banyak pekerjaan dan memperkukuhkan pertumbuhan ekonomi Malaysia.


“Ini akan membantu menjadikan Putrajaya sebuah bandar raya yang benar-benar memenuhi keperluan perniagaan dan aktiviti santai, bukan sahaja untuk penduduk tempatan tetapi juga untuk hos kepada warga negara lain yang dijangka tinggal dan bekerja di sini,” katanya.


MyExpo adalah pembangunan fasa pertama MyExpo City di kawasan Pembangunan Bercampur Bersepadu dan Diplomatik.


Tapak baru MyExpo City itu terletak bersebelahan PICC dan projek itu dijangka melengkapkan dan membawa nafas baru kepada PICC yang memenuhi sebahagian besarnya untuk persidangan, kongres dan konvensyen sejak 2013.


Najib yang juga Menteri Kewangan berkata MyExpo City yang meliputi kawasan seluas empat juta kaki persegi akan mempunyai taman serta hotel empat dan lima bintang.


Beliau berkata sektor MICE merupakan cadang industri pelancongan global yang berkembang pantas dengan industri MICE Malaysia menarik 111,298 perwakilan ke 153 acara dan menjana hasil sebanyak RM1.035 bilion pada tahun lepas.


READ ALSO  Perintah berkurung fasa ke-75 di ESSZONE mula esok | Kes

Menjelang 2020, pelancongan perniagaan dijangka menyumbang sebanyak RM3.9 bilion kepada Pendapatan Negara Kasar dan menjana 16,700 pekerjaan, katanya – BERNAMABahagian pelancongan Malaysia merupakan salah satu sektor yang utama dalam ekonomi negara. Sehingga saat ini, seksyen pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan menyumbang sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Namun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan Malaysia, kerajaan tidak memberi penekanan terhadap sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman communism. Selain itu, faktor ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan Indonesia turut menjejaskan rencana kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era masa 60-an, sektor pelancongan masih belum memainkan peranan yang utama terhadap perkembangan ekonomi Malaysia. Kerajaan pada masa itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil bumi tersebut telah menyumbang sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 1970.