Mahadzir Lokman akan dipindahkan ke wad biasa

KUALA LUMPUR 29 Sept. – Personaliti televisyen popular, Datuk Mahadzir Lokman dikhabarkan semakin pulih kini. Ketika ini beliau dikatakan sudah tidak memerlukan alat bantuan pernafasan.

Menerusi kenyataan yang dikongsi adiknya, Danial Lokman, Mahadzir sudah sedarkan diri dan boleh berbual seperti biasa bagaimanapun keadaan abangnya itu masih lemah.

Menurutnya, ketika ini keadaan Mahathir tidak membimbangkan namun pihak doktor masih lagi memantau perkembangan kesihatannya dengan rapid an jika keadaan stabil sepenuhnya, beliau akan dipindahkan ke wad biasa tidak lama lagi

Tambah Danial, dia dan keluarga berterima kasih di atas perhatian dan doa yang diberikan oleh seluruh rakyat Malaysia terhadap kesihatan abangnya itu. – UTUSAN ONLINE

READ ALSO  Lawat PM ke AS dedah fitnah pembangkang | Nasional


Bahagian pelancongan nusantara merupakan salah satu seksyen yang utama dalam ekonomi negara. Sehingga kini, seksyen pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan memberikan sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Namun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan negara, kerajaan tidak memberi penekanan terhadap sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman komunis. Selain itu, penyebab ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan negara jiran turut menjejaskan rencana kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era masa 60-an, sektor pelancongan masih belum memainkan peranan yang penting terhadap perkembangan ekonomi negara. Kerajaan pada masa itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil alam tersebut telah memberikan sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 1970.