Lelaki mohon maaf guna perkataan kasar dalam protes di kuil

Ahli Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Muhammad Shakir Ameer berkata, bantahan itu tiada kaitan dengan kaum atau agama.

roboh-kuil-1

SHAH ALAM: Individu yang mengetuai bantahan untuk mengosongkan sebuah tapak simpanan besi buruk memohon maaf bagi penduduk Taman Melati dan Taman Teratai di sini, jika protes itu menyinggung perasaan sesetengah individu.

Ia susulan sebuah video yang tersebar di Facebook dan aplikasi WhatsApp menunjukkan sekumpulan individu melaungkan “Roboh, roboh” dan menggesa pihak berkuasa merobohkan sebuah kuil serta tapak besi buruk itu di sebidang tanah di Taman Melati.

Nor Azman Mohamad yang mengetuai jawatankuasa penduduk setempat berkata, bantahan itu diadakan untuk mengadu penyalahgunaan tanah itu sebagai tempat simpanan besi buruk, selain kehadiran anjing liar yang didakwa mendatangkan bahaya kepada kanak-kanak di kawasan berhampiran.

Beliau memohon maaf jika ada di kalangan ahli kumpulan itu yang mengeluarkan kata-kata kasar terhadap individu di kuil terbabit.

Sementara itu, ahli Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Muhammad Shakir Ameer yang mewakili kawasan itu berkata, isu berkenaan tiada kaitan dengan kaum atau agama.

Beliau berkata, kuil itu dibina tanpa permit dan besi buruk disimpan secara haram di tapak terbabit.

Katanya, MBSA sudah mengadakan satu operasi tahun lalu untuk mengosongkan kawasan itu, tetapi pihak terbabit memindahkan simpanan besi buruk 100m dari lokasi asal dan membina sebuah kuil di sana.

Shakir berkata, persetujuan dicapai antara MBSA, polis, Sime Darby dan Tenaga Nasional Berhad (TNB) untuk mengosongkan tanah itu bagi projek pemasangan kabel bervoltan tinggi merentasi tanah berkenaan pada masa depan.

“Tanah itu dahulu terletak di bawah Guthrie, tetapi kini ia di bawah kerajaan negeri Selangor. Jadi, kami bekerjasama dengan TNB untuk melakukan operasi itu,” katanya pada sidang media di Denai Alam hari ini.

READ ALSO  Kening McDonalds dan ‘bergetar’ fesyen trending

Beliau berkata, beberapa notis sudah dikeluarkan dan pengusaha besi buruk itu diminta memindahkan perniagaan ke tempat lain kerana operasi akan dijalankan dalam tempoh 2 minggu ini untuk mengosongkan tanah berkenaan.

The views expressed in the contents are those of our users and do not necessarily reflect the views of FMT.

Sektor pelancongan negara merupakan salah satu seksyen yang penting dalam ekonomi negara. Sehingga kini, seksyen pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan menyumbang sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Namun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan Malaysia, kerajaan tidak memberi penekanan terhadap sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman communism. Selain itu, penyebab ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan Indonesia turut menjejaskan fokus kerajaan pada ketika itu. Ia serta merta melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era tahun 60-an, sektor pelancongan masih belum mewujudkan peranan yang penting terhadap perkembangan ekonomi nusantara. Kerajaan pada waktu itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil alam tersebut telah menyumbang sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 1970.