Lawak Zizan tentang gelaran Datuk tidak menjadi

Sambil berseloroh dan selamba, Zizan menamakan kedua-dua artis tersebut berserta gelaran datuk mereka dan bertanya jika ia dibeli atau dapat.

VIDEO INSIDE

Zizan-Razakfmt-ohsem-inside-article1Berdiri di atas pentas berprestij mana-mana sekalipun, mulut itu kena jaga.

Kalau silap keluarkan kata-kata, silap hari bulan, silaplah nasib anda. Nampaknya pengacara, pelawak dan pelakon Zizan Razak juga baru sahaja mempelajari “pengajarannya”.

Malam Anugerah Festival Filem Malaysia yang ke-29 menyaksikan pengacaranya Zizan agak keterlaluan ketika mengacara dengan mempersoalkan gelaran “Datuk” yang diterima artis tempatan.

Bagaimanapun perkara itu hanya diutarakan terhadap 2 artis yang ketika itu duduk di kerusi penonton VIP iaitu Datuk Eizlan Yusoff dan Datuk Hans Issac.

Sambil berseloroh dan secara selamba, Zizan menamakan nama kedua-dua artis tersebut berserta gelaran datuk bertanya jika ia dibeli atau dapat.

Bagaimanapun dia segera mengubah kenyataanya dengan kononnya merujuk baju yang dipakai oleh mereka.

Keadaan kelihatan genting apabila Eizlan langsung tidak senyum atau memberi reaksi terhadap persoalan Zizan.

Hans Isaac cuba membalas Zizan dengan menyindirnya semula sebagai cuba membeli undi untuk menang anugerah pelakon popular ketika dijemput ke pentas untuk mengumumkan anugerah cerita asal terbaik.

Selepas Zizan mengambil alih pentas bersama artis dan model Thanuja Ananthan, dia terus mengungkit balasan Hans dengan nada sindir, menyatakan “Takpe kita jumpa di court (mahkamah)”.

Selain mempersoal gelaran Datuk, Zizan juga dikecam selepas terlajak menyindir pelakon Elizabeth Tan sebagai tidak boleh mengucap ketika dia menyampaikan ucapan.

Kredit: Matdonq_ri

The views expressed in the contents are those of our users and do not necessarily reflect the views of FMT.

READ ALSO  FAMA saran belia rebut jadi usahawan pertanian berjaya

Sektor pelancongan Malaysia merupakan salah satu seksyen yang penting dalam ekonomi Malaysia. Sehingga saat ini, sektor pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan memberikan sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Namun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan negara, kerajaan tidak memberi penekanan terhadap sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman komunis. Selain itu, faktor ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan Indonesia turut menjejaskan fokus kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era tahun 1960, sektor pelancongan masih belum mewujudkan peranan yang penting terhadap perkembangan ekonomi negara. Kerajaan pada waktu itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil alam tersebut telah menyumbang sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 70-an.