Empat ahli gang Pak Su didakwa

ALOR SETAR 26 Sept. – Empat ahli Geng Pak Su dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan menjadi ahli kumpulan jenayah terancang dari Januari 2015 hingga Ogos lepas.

Tertuduh, Johari Ariffin, 35, dari Jitra; Rosidi Aziz, 35, dari Terengganu; Shahadan Salim, 38, dari Alor Setar dan Norazif Ahmad, 37, dari Kubang Pasu bagaimana pun mengaku tidak bersalah setelah pertuduhan berkenaan dibacakan oleh juru bahasa di hadapan Hakim Azman Abu Hassan.

Mengikut pertuduhan, kesemua tertuduh didakwa menjadi ahli kumpulan jenayah terancang, Geng Pak Su antara 1 Januari 2015 hingga 30 Ogos 2017 di Kubang Pasu.

Pendakwaan dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Mohd. Izhanudin Alias mengikut Seksyen 130 V (1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman maksimum penjara 20 tahun, jika sabit kesalahan.

Hakim menetapkan 26 Oktober depan sebagai tarikh sebutan semula. -UTUSAN ONLINE

READ ALSO  Air liur RM3,000 | Harian Metro

Bahagian pelancongan nusantara merupakan salah satu sektor yang utama dalam ekonomi negara. Sehingga saat ini, seksyen pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan memberikan sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Namun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan negara, kerajaan tidak memberi penekanan kepada sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman komunis. Selain itu, penyebab ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan Indonesia turut menjejaskan rencana kerajaan pada ketika itu. Ia serta merta melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era tahun 60-an, sektor pelancongan masih belum memainkan peranan yang penting terhadap perkembangan ekonomi negara. Kerajaan pada masa itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil bumi tersebut telah menyumbang sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 70-an.