Dua beranak maut kereta dilanggar lori

KUANTAN 25 Sept. – Dua beranak maut selepas kereta dinaiki mereka bertembung dengan sebuah lori membawa muatan pasir di Kampung Sungai Soi, di sini hari ini.

Tuan Mohd. Zulhaizee Tuan Temeran, 38, dan ibunya, Kelsom Hamat, 66, meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala dan badan.

Dua lagi mangsa iaitu kakak dan bapa Tuan Mohd. Zulhaizee juga dilaporkan cedera dalam kejadian kira-kira 4.30 petang itu dan dibawa ke Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) di sini untuk rawatan. -UTUSAN ONLINE                        

READ ALSO  Penduduk tak sedar pesawat terhempas | Kes


Sektor pelancongan nusantara merupakan salah satu seksyen yang utama dalam ekonomi negara. Sehingga saat ini, sektor pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan memberikan sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Namun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan Malaysia, kerajaan tidak memberi penekanan kepada sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman communism. Selain itu, penyebab ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan negara jiran turut menjejaskan rencana kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era masa 60-an, sektor pelancongan masih belum memainkan peranan yang penting terhadap perkembangan ekonomi nusantara. Kerajaan pada waktu itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil alam tersebut telah memberikan sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 70-an.