Derita isteri kemalangan berakhir | Harian Metro

Kuala Lumpur: “Abang, Allah sakitnya… tak tahan,” itu kata terakhir arwah Adilah Mohd Nasir, 36, kepada suami, Muhamad Yusuf Muhamad Zainalid, 36, ketika berada di dalam ambulans sejurus terbabit kemalangan.

Dalam kejadian jam 8.30 pagi Selasa lalu, mangsa yang menunggang motosikal ke tempat kerja terlanggar pembahagi jalan di KM1.2, Lebuhraya Pantai Baharu (NPE) di sini,

Arwah disahkan meninggal dunia kelmarin di PPUM akibat pendarahan berterusan di bahagian hati selain patah tulang rusuk manakala suaminya patah tangan kanan.

Muhammad Yusuf berkata, arwah isterinya sempat menyediakan sarapan di rumah sebelum ke tempat kerja.

“Saya tidak ingat bagaimana kemalangan terjadi berikutan pengsan. Saya sempat lihat kelibat seorang lelaki berbual dengan isteri memintanya tidak memejamkan mata.

“Saya hanya sempat berbual dengannya di dalam ambulans apabila bertanyakan keadaannya,” katanya yang ditemui selepas urusan pengebumian yang diadakan di Tanah Perkuburan Islam Pantai Dalam di sini, semalam.

READ ALSO  Budak terkurung dalam kereta | Harian Metro

Bahagian pelancongan nusantara merupakan salah satu seksyen yang utama dalam ekonomi negara. Sehingga saat ini, sektor pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan menyumbang sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Namun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan negara, kerajaan tidak memberi penekanan terhadap sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman komunis. Selain itu, penyebab ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan Indonesia turut menjejaskan rencana kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era masa 1960, sektor pelancongan masih belum mewujudkan peranan yang penting terhadap perkembangan ekonomi negara. Kerajaan pada waktu itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil alam tersebut telah menyumbang sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 70-an.