Chunrong sah CEO baharu Proton

SHAH ALAM 29 Sept. – DRB-Hicom hari ini mengesahkan pelantikan CEO baharu Proton, Dr. Li Chunrong iaitu pegawai yang dipilih oleh rakan strategik kereta nasional itu, Zhejiang Geely.

Bercakap dalam sidang akhbar di sini, Pengarah Urusan Kumpulan DRB-Hicom, Datuk Seri Datuk Seri Syed Faisal Albar Syed Ali Rethza Albar turut mengumumkan Datuk Radzaif Mohamed kekal sebagai Timbalan CEO Proton. – UTUSAN ONLINE

READ ALSO  Mat Taib: Azmin gagal jaga Melayu, PPBM nafsu kuat


Sektor pelancongan nusantara merupakan salah satu seksyen yang utama dalam ekonomi negara. Sehingga saat ini, sektor pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan memberikan sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Pun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan negara, kerajaan tidak memberi penekanan kepada sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman komunis. Selain itu, faktor ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan negara jiran turut menjejaskan tujuan kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era masa 60-an, sektor pelancongan masih belum mewujudkan peranan yang utama terhadap perkembangan ekonomi nusantara. Kerajaan pada ketika itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil alam tersebut telah menyumbang sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 70-an.