Cari bahan bukti di tasik | Kes

KUALA LUMPUR: Pasukan penyiasat Polis Diraja Malaysia (PDRM) tiba di lokasi kejadian kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah, sebentar tadi.

Bersama mereka, Unit Forensik PDRM dan pasukan Penyelam PDRM, yang akan menyelam di Taman Tasik Datuk Keramat dipercayai untuk mencari bahan bukti bagi membantu siasatan.

Keseluruhan kawasan tasik kini ditutup daripada dimasuki pihak media dan orang awam.

READ ALSO  Lelaki mohon maaf guna perkataan kasar dalam protes di kuil

Bahagian pelancongan negara merupakan salah satu seksyen yang penting dalam ekonomi Malaysia. Sehingga kini, sektor pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan memberikan sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Pun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan Malaysia, kerajaan tidak memberi penekanan terhadap sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman komunis. Selain itu, penyebab ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan Indonesia turut menjejaskan tujuan kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era masa 60-an, sektor pelancongan masih belum memainkan peranan yang utama terhadap perkembangan ekonomi Malaysia. Kerajaan pada waktu itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil alam tersebut telah memberikan sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 1970.