Brighton tundukkan Newcastle 1-0 | Bola

BRIGHTON AND HOVE: Brighton meraih kemenangan kedua musim ini selepas menundukkan pendatang baharu, Newcastle United 1-0 menerusi gol tunggal akrobatik Tomer Hemed.

Selepas kedua-dua buntu mencari jaringan pada babak pertama, Hemed menjadi pemain pertama yang menyambut tandukan Dale Stephens sebelum dia menyudahkan untuk gol kemenangan Brighton pada minit ke-51.

Pengendali Newcastle United, Rafa Benitez cuba membawa masuk beberapa pemain seperti Jonjo Shelvey dan Dwight Gayle namun mereka gagal memberi impak apabila tidak berjaya mencari gol penyamaan sehingga tamat perlawanan. -Reuters

READ ALSO  Perez Munoz tawan Gunung Jerai

Bahagian pelancongan nusantara merupakan salah satu seksyen yang penting dalam ekonomi negara. Sehingga saat ini, seksyen pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan menyumbang sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Pun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan negara, kerajaan tidak memberi penekanan kepada sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman komunis. Selain itu, faktor ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan Indonesia turut menjejaskan fokus kerajaan pada ketika itu. Ia serta merta melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era masa 1960, sektor pelancongan masih belum mewujudkan peranan yang utama terhadap perkembangan ekonomi nusantara. Kerajaan pada ketika itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil bumi tersebut telah memberikan sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 1970.