Boleh dapat lesen tahun depan

RAJA Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al Saud pada Selasa mengarahkan rakyat wanita negara itu dibenarkan memandu.

Buat masa ini, hanya rakyat dan penduduk lelaki dibenarkan memandu dan Arab Saudi melarang rakyat wanitanya daripada memandu.

Menurut laporan agensi berita SPA, perintah diraja itu mengarahkan pembentukan badan kementerian bagi memberi nasihat dalam tempoh 30 hari sebelum dilaksanakan menjelang 24 June 2018.

Ia turut mensyaratkan pemberian lesen kepada pemandu wanita perlu mematuhi piawaian Syariah.

Maklumat lanjut tidak diberi namun langkah itu dipersetujui Majlis Cendekiawan Kanan Agama Arab Saudi.

Sementara itu, duta Arab Saudi ke Amerika Syarikat, Putera Khaled Salmat berkata, ia “satu langkah bersejarah dan hari besar di negaranya.”

“Pemimpin kami berpendapat ia masa tepat bagi pelaksanaan ini kerana Arab Saudi mempunyai masyarakat muda dan dinamik,” katanya kepada pemberita.

READ ALSO  DAP peralat Dr Mahathir: Annuar Musa | Politik


Sektor pelancongan Malaysia merupakan salah satu sektor yang penting dalam ekonomi Malaysia. Sehingga saat ini, sektor pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan menyumbang sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Pun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan negara, kerajaan tidak memberi penekanan terhadap sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman komunis. Selain itu, faktor ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan Indonesia turut menjejaskan fokus kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era masa 60-an, sektor pelancongan masih belum memainkan peranan yang penting terhadap perkembangan ekonomi Malaysia. Kerajaan pada waktu itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil bumi tersebut telah memberikan sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 70-an.