Belasah Guam 14-1 | Harian Metro

SKUAD bawah 16 tahun negara (B-16) tidak berdepan masalah untuk menjadikan Guam sebagai ‘lauk’ apabila mudah membelasah pasukan kerdil itu 14-1 pada aksi kedua Kelayakan Kejuaraan B-16 Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) 2018, hari ini.

Meskipun sudah layak ke saingan yang akan berlangsung selaku tiket tuan rumah, namun skuad Program Pembangunan Bola Sepak Negara (NFDP) itu tetap tampil dengan persembahan meyakinkan dan menyaksikan mereka mendahului skuad bimbingan Dominic Tacadina itu 5-0 pada babak pertama.

Dengan kejayaan membenam Singapura 6-1 pada aksi pembukaan Kumpulan J dan juga Guam, sudah pasti pengendalinya, Lim Teong Kim menuntut prestasi sama apabila mereka dijadual bertemu jaguh Asia, Jepun pada aksi terakhir peringkat kumpulan, Ahad ini.

Seperti dijangka, pada aksi di Stadium Wibawa Mukti, Bekasi, Indonesia, Malaysia mudah memperoleh gol pertama menerusi Ikhwan Hafizo pada minit ke-11 sebelum Aiman Haikhal Azman menyempurnakan sepakan penalti tiga minit berselang untuk kedudukan 2-0.

Pengalaman bersama kelab Eropah sebelum ini nyata dimanfaatkan sepenuhnya apabila skuad negara terus menekan barisan pertahanan Guam dan Aleff Haedi Za Ba Ba meledak gol ketiga pada minit ke-23 sebelum sepakan penalti kedua disudahkan Faiz Khairi untuk gol keempat Malaysia pada minit ke-30.

Ketika Guam mengharapkan mereka hanya dibolosi empat gol pada separuh masa pertama, muncul Alif Abdul Mutalib yang menjaringkan gol kelima pada hujung babak pertama untuk Malaysia terus selesa 5-0 menuju ke masa rehat.

Mimpi ngeri Guam bersambung pada babak kedua apabila Harith Naem Jaineh menjaringkan gol keenam pada minit ke-47 dan Aiman mencetak gol kedua peribadinya dua minit berselang sebelum gol kelapan disumbangkan Alif pada minit ke-51.

READ ALSO  Selangor eyeing big slice of global halal trade

Tidak cukup dengan lapan gol, Danish Ishak menambah derita Guam apabila meledak dua gol pada minit ke-58 dan minit ke-81 disusuli Danial Amali (m67 dan m77) dan Umar Hakeem Suhar Rezwan pada minit ke-72.

Guam beroleh gol sagu hati pada minit ke-84 menerusi Kyle Ko Halehale sebelum Aiman muncul penjaring terbanyak negara pada aksi itu apabila melengkapkan hatrik pada minit ke-89 untuk keputusan 14-1 buat Malaysia.Sektor pelancongan negara merupakan salah satu seksyen yang utama dalam ekonomi Malaysia. Sehingga kini, sektor pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan memberikan sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Pun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan negara, kerajaan tidak memberi penekanan terhadap sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman komunis. Selain itu, penyebab ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan negara jiran turut menjejaskan rencana kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era masa 1960, sektor pelancongan masih belum memainkan peranan yang penting terhadap perkembangan ekonomi negara. Kerajaan pada waktu itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil alam tersebut telah memberikan sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 70-an.