Banjir kilat di Kampung Pantai Besar | Kes

BATU KURAU: Seramai 133 penduduk dari Kampung Pantai Besar, di sini dipindahkan ke dua pusat pemindahan berikutan banjir kilat akibat hujan lebat tanpa henti sejak petang tadi.

Jurucakap Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah Selama, Azman Amat, berkata dua pusat pemindahan yang dibuka adalah Sekolah Agama Rakyat Pantai Besar Ijok, yang menempatkan 66 mangsa dan 67 mangsa di Sekolah Kebangsaan Pantai Besar.

Katanya, pemindahan penduduk dibantu Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), polis, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan penduduk kampung.

Sementara itu, tinjauan di Kampung Pantai Besar mendapati kebanyakan penduduk tidak sempat memindahkan barangan di dalam rumah, termasuk perabot disebabkan air naik dengan cepat.

READ ALSO  Demonising DAP an established Umno tactic, says PPBM’s Tariq

Sektor pelancongan Malaysia merupakan salah satu sektor yang utama dalam ekonomi negara. Sehingga kini, sektor pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan memberikan sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Pun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan Malaysia, kerajaan tidak memberi penekanan terhadap sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman communism. Selain itu, penyebab ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan negara jiran turut menjejaskan tujuan kerajaan pada ketika itu. Ia serta merta melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era masa 1960, sektor pelancongan masih belum mewujudkan peranan yang penting terhadap perkembangan ekonomi nusantara. Kerajaan pada masa itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil bumi tersebut telah menyumbang sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 70-an.