Anak mati dalam tahanan polis: Ibu dapat ganti rugi RM184,000
TERKINI

Anak mati dalam tahanan polis: Ibu dapat ganti rugi RM184,000Anak mati dalam tahanan polis: Ibu dapat ganti rugi RM184,000

29/09/2017 4:35pm

Gambar hiasan

GEORGE TOWN – Mahkamah Tinggi di sini hari ini membenarkan ganti rugi berjumlah RM149,000 kepada seorang ibu yang anaknya meninggal dunia semasa dalam tahanan polis pada 2012, setelah memutuskan bahawa kematian itu disebabkan kecuaian polis.

Hakim Datuk Abdul Wahab Mohamed turut memerintahkan kesemua defendan termasuk ketua polis negara ketika itu Tan Sri Ismail Omar, ketua pengarah Rela ketika itu, Datuk Mustafa Ibrahim, kerajaan Malaysia, 12 anggota polis dan dua anggota Rela supaya membayar kos RM35,000 kepada ibu mangsa Lim Gaik Suan, 71, dan kakak mangsa Cheah Saw Imm, 51.

Dalam keputusannya Abdul Wahab berkata si mati (Cheah Chin Lee) berada dalam kawalan defendan pada masa berkenaan dan menjadi kewajipan bagi pihak defendan untuk memastikan si mati tidak mempunyai apa-apa kecederaan.

Abdul Wahab turut membenar tuntutan ganti rugi kepada kedua-dua plaintif — Lim dan Cheah Saw — iaitu ganti rugi tanggungan sebanyak RM114,000, kos pengebumian RM15,000 dan ganti rugi teladan RM20,000.

Pada September 2015, kedua-dua plaintif berkenaan menfailkan saman terhadap 17 defendan itu dengan mendakwa kematian si mati disebabkan kecuaian defendan.

Pada Mac tahun lalu, Koroner L. Umma Devi yang mendengar inkues berhubung si mati memutuskan bahawa kematian itu disebabkan si mati menggantung diri.

Cheah yang ditahan polis pada tengah malam 13 Ogos 2012 bagi membantu siasatan polis berhubung kes curi motosikal ditemui mati tergantung lima jam selepas ditahan di lokap Balai Polis Tanjung Tokong.

READ ALSO  60 buah rumah musnah dalam kebakaran di Tawau

Sementara itu Lim ketika ditemui pemberita melahirkan rasa syukur terhadap keputusan mahkamah dan menegaskan bahawa anaknya bukan membunuh diri.

Kesemua defendan diwakili Peguam Kanan Persekutuan Rahazlan Afandi Abdul Rahim. – BernamaSektor pelancongan negara merupakan salah satu seksyen yang utama dalam ekonomi Malaysia. Sehingga saat ini, seksyen pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan menyumbang sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Namun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan Malaysia, kerajaan tidak memberi penekanan kepada sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman communism. Selain itu, faktor ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan Indonesia turut menjejaskan fokus kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era masa 1960, sektor pelancongan masih belum memainkan peranan yang utama terhadap perkembangan ekonomi Malaysia. Kerajaan pada masa itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil alam tersebut telah menyumbang sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 1970.