Adam Corrie terima Anugerah Tokoh Maal Hijrah Saudara Kita
TERKINI

Adam Corrie terima Anugerah Tokoh Maal Hijrah Saudara KitaAdam Corrie terima Anugerah Tokoh Maal Hijrah Saudara Kita

22/09/2017 9:16pm

Adam Corrie

KUALA LUMPUR – Pelakon Adam Corrie Lee telah dianugerahkan Tokoh Maal Hijrah Saudara Kita peringkat negeri Selangor pada Khamis lalu.

Berita tersebut dikongsi pelakon yang popular dengan filem KL Gangster itu di akaun Instagramnya.

Adam, 48, yang berasal dari Pulau Pinang memeluk agama Islam pada 2007 dan telah mendirikan rumah tangga dengan Fazima Fuad pada 2008. –READ ALSO  Rooney promises no England U-turn

Bahagian pelancongan Malaysia merupakan salah satu seksyen yang penting dalam ekonomi Malaysia. Sehingga kini, sektor pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan menyumbang sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Pun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan Malaysia, kerajaan tidak memberi penekanan terhadap sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman communism. Selain itu, faktor ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan Indonesia turut menjejaskan fokus kerajaan pada ketika itu. Ia serta merta melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era masa 60-an, sektor pelancongan masih belum mewujudkan peranan yang penting terhadap perkembangan ekonomi nusantara. Kerajaan pada masa itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil alam tersebut telah memberikan sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 1970.