4 dalang serang penutup KL2017 didakwa | Kes

KAJANG: Empat daripada 19 suspek dalam cubaan melakukan serangan ketika upacara penutup Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017) didakwa di Mahkamah Sesyen, di sini, hari ini.

Empat tertuduh yang juga buruh binaan itu didakwa atas tuduhan menjadi ahli kumpulan pengganas Abu Sayyaf dan menyembunyikan maklumat berkaitan kumpulan pengganas terbabit.

Mahkamah bagaimanapun tidak merekod sebarang pengakuan daripada mereka sebaik pertuduhan selesai dibacakan secara berasingan di hadapan Hakim Surita Budin.

Mengikut kertas pertuduhan, perancang utama kumpulan pengganas itu, Hajar Abdul Mubin, 25, didakwa sebagai ahli pengganas Abu Sayyaf di ZA 2-14 Lorong Pangsa Baiduri 2, Taman Desa Baiduri, Cheras, di antara tahun 2010 dan 30 Ogos 2017.

Perbuatan itu didakwa mengikut seksyen 130KA Kanun Keseksaan (Akta 574),yang memperuntukkan hukuman penjara seumur hidup dan denda jika sabit kesalahan.

Tiga lagi tertuduh iaitu Ahmad Omar, 52; Jaffar Ahmad, 26 dan rakyat Filipina, Abdul Syamir Dabilin, 25, didakwa dengan sengaja menyembunyikan maklumat di MAG-03- Persiaran Pangsa Baiduri, Taman Desa Baiduri, Cheras, di antara 2008 hingga 30 Ogos 2017.

Bagi kesalahan itu, dakwaan dikemukakan mengikut Seksyen 130M Kanun Keseksaan, yang membawa hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Tiada jaminan ditawarkan oleh Timbalan Pendakwa Raya Siti Noor Hafizan Zakaria kepada semua tertuduh.

Mahkamah kemudian menetapkan 16 Oktober bagi sebutan semula kes untuk dipindahkan ke Mahkamah Tinggi Shah Alam.

Sebelum ini, media melaporkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) mematahkan rancangan kumpulan pengganas di negara ini, dipercayai penyokong Daesh, yang cuba melakukan serangan pada upacara penutup KL2017 dan perbarisan Hari Hari Kebangsaan Ke-60 di Dataran Merdeka.

READ ALSO  Reman 5 hari | Harian Metro

Rancangan ganas itu dapat dibendung dengan penangkapan 19 lelaki terdiri daripada lapan rakyat tempatan dan 11 warga asing dalam operasi pada 4 Julai hingga 30 Ogos lalu membabitkan enam siri tangkapan.Bahagian pelancongan negara merupakan salah satu seksyen yang utama dalam ekonomi negara. Sehingga saat ini, sektor pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan menyumbang sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Pun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan negara, kerajaan tidak memberi penekanan terhadap sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman communism. Selain itu, penyebab ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan Indonesia turut menjejaskan tujuan kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era tahun 60-an, sektor pelancongan masih belum memainkan peranan yang utama terhadap perkembangan ekonomi Malaysia. Kerajaan pada masa itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil alam tersebut telah memberikan sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 1970.