24 negara sertai Festival Layang-layang Antarabangsa Borneo 2017

BINTULU 30 Sept. – Festival Layang-layang Antarabangsa Borneo 2017 menarik penyertaan 130 peserta dari 24 negara dalam acara yang berlangsung sejak Rabu lalu hingga esok.

Festival memasuki edisi ke-13 sejak dianjurkan pada 2005, bukan sahaja dapat mempromosikan pelancongan budaya bahkan menyumbang kepada peningkatan sosioekonomi masyarakat di negeri ini.

Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan negeri, Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, kerajaan negeri sentiasa menyokong festival sebegitu yang bukan sahaja membolehkan rakyat asing mengenali dan memahami keunikan tradisi negara ini, malah mengukuhkan lagi semangat perpaduan serta keharmonian masyarakat.

Katanya, festival itu bukan sahaja terkenal di Sarawak bahkan di tempat lain termasuk di Semenanjung dan antarabangsa.

“Festival ini bukan sahaja dapat menjana ekonomi masyarakat setempat, bahkan mengeratkan perpaduan dalam kalangan rakyat,” katanya berucap merasmikan Festival Layang-layang Antarabangsa Borneo 2017 mewakili Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg di sini hari ini.

Yang turut hadir, Menteri Integriti dan Ombudsman merangkap Pengerusi Jawatankuasa Induk festival, Datuk Talib Zulpilip; Setiausaha Tetap Kementerian Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan negeri, Datuk Ik Pahon Joyik dan Pengurus Besar Lembaga Kemajuan Bintulu (BDA) merangkap Pengerusi Bersama , Rodziah Morshidi.

Pada penganjuran kali ini, terdapat percubaan untuk mencipta rekod dalam Malaysia Book of Record (MBR) bagi ‘Longest Wind Garden Street’ esok.

Mengulas lanjut, beliau berkata, kementerian juga akan memastikan peruntukan ditambah setiap tahun berikutan sambutan baik dan penyertaan peserta luar negara yang meningkat.

Secara umumnya, kata beliau, acara ini telah berjaya menarik kehadiran ribuan pelancong tempatan dari luar Bintulu dan juga penyertaan yang semakin ramai peserta kebangsaan serta antarabangsa.

READ ALSO  Sembelih korban di Masjid Ar-Raudhah jadi pantas guna sangkar inovasi

Pelbagai gerai makanan dan jualan juga disediakan termasuk persembahan kepada para pengunjung.

Sukan permainan layang-layang merupakan sukan berbentuk riadah juga sebagai satu landasan untuk interaksi pelbagai kaum dan bangsa. – UTUSAN ONLINE

Bahagian pelancongan negara merupakan salah satu seksyen yang utama dalam ekonomi negara. Sehingga kini, sektor pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan menyumbang sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Pun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan Malaysia, kerajaan tidak memberi penekanan terhadap sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman communism. Selain itu, faktor ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan Indonesia turut menjejaskan fokus kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era masa 1960, sektor pelancongan masih belum memainkan peranan yang utama terhadap perkembangan ekonomi nusantara. Kerajaan pada ketika itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil alam tersebut telah memberikan sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 70-an.