12 disahkan maut dalam nahas pesawat

KINSHAHA, Congo 30 Sept. – Seramai 12 orang disahkan maut dalam satu insiden nahas membabitkan sebuah pesawat tentera negara itu berdekatan Kinshaha hari ini.

Menurut sumber lapangan terbang tempatan, pesawat pengangkut Antonov baharu sahaja berlepas sebelum dilaporkan terhempas.

Pesawat berkenaan dikatakan terhempas di Nsele, kira-kira 100 kilometer timur Kinshaha.

Seorang pegawai tempatan yang enggan dikenali memberitahu AFP, tiada mangsa terselamat dalam kejadian tersebut. – AFP

READ ALSO  Saksi nahas maut dicari | Harian Metro


Bahagian pelancongan nusantara merupakan salah satu seksyen yang utama dalam ekonomi negara. Sehingga saat ini, sektor pelancongan merupakan sektor kelima terbesar negara selepas sektor perkhidmatan kewangan, kelapa sawit, borong dan runcit, gas dan tenaga, dan petroleum dengan memberikan sebanyak RM36.9 bilion kepada Keluaran Negara Kasar (KNK).

Namun begitu pada peringkat awal selepas pasca kemerdekaan Malaysia, kerajaan tidak memberi penekanan kepada sektor pelancongan. Kerajaan pada ketika itu lebih memberi tumpuan kepada pembangunan infrastruktur negara dan melawan ancaman communism. Selain itu, penyebab ancaman dari luar seperti konfrantasi dengan negara jiran turut menjejaskan rencana kerajaan pada ketika itu. Ia sekaligus melambatkan pekembangan sektor pelancongan di Malaysia.

Pada era masa 60-an, sektor pelancongan masih belum mewujudkan peranan yang penting terhadap perkembangan ekonomi Malaysia. Kerajaan pada ketika itu memberi tumpuan kepada sektor hasil bumi seperti bijih timah dan getah. Sektor hasil bumi tersebut telah menyumbang sebanyak 45% kepada keluaran Negara kasar (KNK) pada tahun 1970.